autodelennetwerk gent -> wat
   
[ donald ]   waarom -> financiële voordelen
  algemene afspraken minder kilometers
  dagelijks gebruiksreglement    
  voorbeeldfactuur    
  links    
  e-mail    
  english    


 

Autodelen: de voordelen.

[ ganesh ]Autodelen (car sharing) is niet hetzelfde als carpooling. Bij dit laatste spreek je met een aantal vrienden of collega's af om bepaalde ritten gezamenlijk af te leggen. Handig voor het dagelijks pendelverkeer of voor eenmalige ritten naar het buitenland; zoals al sinds jaren georganiseerd door Taxistop. Autodelen gaat verder.

Een particulier, bedrijf of organisatie is eigenaar van een wagen en stelt die ter beschikking van andere autogebruikers zonder eigen auto. Zij reserveren de wagen, kunnen er voor een zekere tijd mee rijden en brengen hem dan naar een afgesproken plaats terug. De kilometers die iedereen aflegt, worden bijgehouden en de kosten worden gedeeld, niet enkel voor de brandstof, maar ook voor onderhoud, verzekering, taksen... Soms zijn de leden van de "autodelengroep" zelfs mede-eigenaar omdat ze elk hun aandeel betaald hebben in de kostprijs van de auto.

Financiële voordelen

Om de voordelen te zien moeten we eerst eens aan het cijferen slaan. Stel dat je een dieselauto aanschaft voor 500.000 frank en dat je daar 10 jaar mee kan rijden. We houden ook rekening met kosten voor onderhoud, verzekeringen, taksen en brandstof. Vanaf minder dan 10 à 12.000 km per jaar (of 200 à 240 km per week) betaal je meer dan 10 fr. per km. Voor kleine gebruikers is het dus vrij onzinnig te investeren in de aanschaf van een eigen wagen.
Autodelen kan hier uitkomst brengen. Auto-eigenaars die hun vehikel zelf weinig gebruiken, kunnen flink wat besparen op de vaste kosten door hem te delen. Autolozen vergroten dan weer hun mobiliteit zonder zich blauw te betalen en zich zorgen te maken over onderhoud, keuring, huren van een autobox en dergelijke. Een te overwegen alternatief, zeker voor mensen die eraan denken een tweede auto aan te schaffen.
Het voordeel ten opzichte van een auto huren is dan weer dat het een stuk goedkoper is en dat de auto in de buurt opgesteld staat.

[top]

Minder kilometers

Ervaring met autodeelgroepen in binnen- en buitenland leert dat autodelen leidt tot een daling van het aantal gereden kilometers met 30 tot 50%.
Autodelers springe bewuster met hun mobiliteit om. Je gaat immers geen auto reserveren voor een ritje naar de bakker om de hoek. Je krijgt ook meer voeling met wat een auto werkelijk kost omdat je betaalt per gereden kilometer. Dat maakt vergelijken met trein, tram of bus een stuk eenvoudiger. Bovendien zou een deelauto gemakkelijk drie of vier "gewone" auto's vervangen. Resultaat: minder verkeersdoden, minder vervuiling, minder lawaai en meer ruimte.

[top]

 

Laatst aangepast 20 december 1999. e-mail